Απρ 212019

Αισθητηριακά παιχνίδια γύρω από το Νερό και όχι μόνο…!

Αισθητηριακά παιχνίδια γύρω από το Νερό και όχι μόνο…!

Γραφει η Κατερίνα Καρακούτα

Το νερό είναι πηγή ζωής για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς από τη στιγμή της δημιουργίας τους. Και για τον άνθρωπο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιβίωσης.  Είναι  ένα πολύτιμο αγαθό που μας προσφέρει η φύση και για αυτό η 22η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά μας στο σπίτι για την ανάγκη του οργανισμού μας για νερό καθώς και να περάσουμε δημιουργικά παίζοντας αισθητηριακά παιχνίδια και παιχνίδια φιλαναγνωσίας που σχετίζονται με το νερό!  Αρχικά, θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο – animation από το youtube: https://www.youtube.com/watch?v=QrzRJM88Okg.

Αλήθεια, εμείς πόσα ποτήρια νερό πίνουμε την ημέρα; Μπορούμε να τα μετρήσουμε;

 Στη συνέχεια εμφανίζουμε ένα κουτί όπου έχουμε τοποθετήσει διάφορα αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν να παίξουμε και να κάνουμε ένα αφιέρωμα για το νερό

Το κουτί μπορεί να περιέχει:

  • ιστορίες και παραμύθια σχετικά με το νερό
  • πλαστικά διάφανα ποτήρια
  • μπουκαλάκια νερού
  • σταγόνες και συννεφάκια φτιαγμένα από χαρτόνι
  • υλικά για να φτιάξουμε τη ράβδο βροχής
  • κόλλες  Α4
  • μαρκαδόρους
  • καρτέλες με οδηγίες για τα αισθητηριακά παιχνίδια

Αισθητηριακά παιχνίδια με το νερό

Παιχνίδια αφής:  Γεμίζουμε τρία διάφανα πλαστικά ποτήρια  με ζεστό, χλιαρό και κρύο νερό. Στη συνέχεια βάζουμε τα δάκτυλα των χεριών μέσα στα ποτήρια. Περιγράφουμε  τι αισθανόμαστε!

Παιχνίδια γεύσης: Γεμίζουμε τέσσερα διάφανα πλαστικά ποτήρια με νερό.  Στα δύο ποτήρια διαλύουμε ζάχαρη και  αλάτι αντίστοιχα.  Στο τρίτο ποτήρι βάζουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και το τέταρτο ποτήρι είναι σκέτο νερό.  Δοκιμάζουμε με τη σειρά  και περιγράφουμε τι γεύση έχουν. Ποιο μας αρέσει πιο πολύ;

Παιχνίδια όρασης: Γεμίζουμε ένα διάφανο ποτήρι  το μισό με λάδι και στη συνέχεια γεμίζουμε το υπόλοιπο μισό με νερό. Παρατηρούμε τι συμβαίνει!

Παιχνίδια ακοής:  Φτιάχνουμε ράβδο της βροχής. Σε ένα ρολό υγείας ή κουζίνας έχουμε τοποθετήσει σε πολλά σημεία διπλόκαρφα ή καρφίτσες. Στη συνέχεια κολλάμε γύρω από το ρολό  χαρτόνι σε ότι χρώμα θέλουμε. Τα παιδιά ζωγραφίζουν ή κολλάνε αυτοκόλλητα και βάζουν το ρύζι μέσα στο ρολό.  Η ράβδος μας είναι έτοιμη για παιχνίδι!

Παιχνίδια φιλαναγνωσίας

Δοκιμάζουμε να φτιάξουμε μια αυτοσχέδια μικρή ιστορία με τις λέξεις σύννεφο, σταγόνες, βροχή και γιατί όχι να την εικονογραφήσουμε.

Το ζωηρό συννεφάκι

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα συννεφάκι, από εκείνα τα στρογγυλά και αφράτα συννεφάκια που σου έρχεται να τα ζουλήξεις. Δεν ήταν μόνο όμως χαριτωμένο αλλά ήταν και πολύ ζωηρό! Όλη μέρα έκανε ότι  τρέλα του έρχονταν στο κεφάλι. Αγαπημένη του τρελή συνήθεια… οι καραμπόλες.. Μόλις έβρισκε ευκαιρία έπεφτε πάνω σε άλλα σύννεφα, τα τρόμαζε και μετά άρχιζε να γελάει δυνατά. Από τα γέλια του έφευγαν σταγόνες και έβρεχε όποιον ήταν από κάτω… Στα καλά καθούμενα ενώ ήταν μια ηλιόλουστη μέρα αν ήσουν άτυχος και βρισκόσουν από κάτω του  νόμιζες ότι βρέχει μόνο πάνω από σένα….

(Η δική μας μικρή ιστορία με αφορμή ένα λαϊκό παραμύθι που διαβάσαμε)

Φτιάχνουμε μακετόκουκλες με τις σταγόνες και τα συννεφάκια μας για να παίξουμε κουκλοθέατρο

Γράφουμε ένα ποίημα με ομοιοκαταληξία ή και όχι….

Αν η βροχή ήταν….

(ζώο) οι βούλες της λεοπάρδαλης

(λουλούδι) τα πέταλα μια μαργαρίτας

(χρώμα) Το γαλάζιο του βυθού

(ήχος) το κλάμα ενός μωρού

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Κατερίνα Καρακούτα,

Παιδαγωγός και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.