Ιαν 132019

Βιβλιοπροτάσεις: “Χρώματα” και “1 2 3” των εκδόσεων Μίνωας

Βιβλιοπροτάσεις: “Χρώματα” και “1 2 3” των εκδόσεων Μίνωας

Η επαφή των παιδιών με το βιβλίο ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι αρκετά ωφέλιμη τόσο σε γνωστικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Το βιβλίο ενισχύει τη γλωσσική, γνωστική αλλά και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μάλιστα, όταν τα βιβλία ξεχωρίζουν και για την προσεγμένη αισθητική των εικόνων τους, τότε μιλάμε για μια υψηλής ποιότητας εμπειρία. Βέβαια, καθοριστικός παράγοντας είναι η επιλογή κατάλληλων βιβλίων για το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Έτσι λοιπόν με μια γενικευμένη κατηγοριοποίηση θα λέγαμε πως:

  • Ξεκινάμε με μαλακά πάνινα βιβλία στους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.
  • Στη συνέχεια, εισάγουμε βιβλία με χοντρές σελίδες και καθαρές εικόνες.
  • Έπειτα, εικονοβιβλία (βιβλία που υπερισχύει η εικόνα έναντι του κειμένου) με χοντρά φύλλα και με μια πιο περίπλοκη ιστορία.
  • Λίγο αργότερα εικονοβιβλία με λεπτά φύλλα
  • Βιβλία με εικόνες και μεγαλύτερο κείμενο
  • Τέλος, βιβλία που υπερισχύει το κείμενο έναντι των εικόνων.

Όπως γίνεται βέβαια κατανοητό στις τελευταίες κατηγορίες μιλάμε για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων δημοτικού και του γυμνασίου. Στις μικρότερες ηλικίες βέβαια, ίσως οι κατηγορίες να μπλέκονται κάποιες φορές μεταξύ τους. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά συνδέονται συναισθηματικά με τα βιβλία ή τα παιχνίδια τους, οπότε σίγουρα κάποια βιβλία που τα έχουν καιρό, τους παρέχουν κάποιου είδους ασφάλεια σε σχέση με ένα καινούργιο βιβλίο. Ασφάλεια και αγάπη προς το βιβλίο αναπτύσσεται και στην περίπτωση που διαβάζετε τα βιβλία παρέα με το παιδί και με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται η μεταξύ σας σχέση αλλά και η σχέση του παιδιού με το βιβλίο.

Σας παρουσιάζω λοιπόν δύο υπέροχα βιβλία της κορυφαίας σχεδιάστριας Τζέιν Φόστερ για πολύ μικρά παιδιά (0+) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας και πραγματικά τα ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή.

  1. Χρώματα

Με το βιβλίο ” Χρώματα” το παιδί έρχεται σε επαφή με τα διάφορα χρώματα καθώς και με μοτίβα, σχήματα, ζώα, αντικείμενα κλπ. Ίσως εκ πρώτης όψεως να φαίνεται πως σκοπός του βιβλίου είναι να “μάθει” το παιδί τα χρώματα, όμως είναι καθαρά στο χέρι μας ως γονείς με ποιον τρόπο θα το χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, στις μικρότερες ηλικίες (γύρω στο χρόνο) τα βρέφη έρχονται σε επαφή με τα μοτίβα, τις αντιθέσεις και τις εικόνες. Εμπλουτίζονται τα γλωσσικά τους ερεθίσματα, ενισχύεται η σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού και η αγάπη προς το βιβλίο. Παράλληλα, η επαφή των παιδιών με καλαίσθητα βιβλία καλλιεργεί και ένα είδος κουλτούρας.

Έπειτα, κατά το 2ο ή 3ο έτος θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια ουσιαστική αναγνώριση των χρωμάτων.

Αργότερα, σε παιδιά νηπιαγωγείου το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει το νήπιο να καλλιεργηθούν δεξιότητες προανάγνωσης και προγραφής.

2. 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το βιβλίο “1 2 3” που φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τους αριθμούς. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι στόχοι διαφοροποιούνται ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο και την ηλικία του παιδιού.

Τα έντονα χρώματα και τα μοτίβα δημιουργούν μια ιδιαίτερη οπτική διέγερση οπότε είναι από τα βιβλία που διαβάζονται ξανά και ξανά.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο βιβλίο ενισχύει και τη δημιουργικότητα και το φανταστικό παιχνίδι καθώς σου δίνει την ευκαιρία για παράδειγμα να δώσεις “φωνή” στις εικόνες.

Ο μικρός μας είναι 11 μηνών και με έχει εντυπωσιάσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για κάθε βιβλίο που διαβάζουμε παρέα. Τα συγκεκριμένα τα έχουμε αγαπήσει!

10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 ετοιμαστείτε για μια αναγνωστική εκτόξευση!

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις Μίνωας.

Καλή συνέχεια, φίλοι μου!

κοινοποίηση

Reader Comments

  1. Όντως, τα καλαίσθητα βιβλία ενθαρρύνουν την καλαισθησία και στο παιδί. Όμορφες προτάσεις! Η κόρη μου είναι 2 ετών και ο μικρός μου 3 μηνών, νομίζω πως και οι δύο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα συγκεκριμένα βιβλία. ?

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.