Ιούν 192018
Βιβλιοπρόταση: Ένα τελευταίο γράμμα

Είναι και εκείνα τα βιβλία που πραγματικά σε ταξιδεύουν! Σε πάνε κάποια χρόνια πίσω και… διαβάζοντάς τα, θυμάσαι εκείνο το ξεχασμένο κουτί που μέσα έχεις φυλάξει γράμματα, ευχετήριες κάρτες, ενθύμια κλπ. Παρέα λοιπόν, με μια κούπα καφέ ταξιδεύεις στο παρελθόν.. Ξεκινάς να διαβάζεις ένα ένα τα γράμματα.. αλληλογραφίες που είχες με τις φίλες σου, τα πρώτα γράμματα στην αρχή της σχέσης με τον καλό σου, προκειμένου να διαφυλάξεις κάποια στοιχεία ρομαντισμού… ευχετήριες κάρτες που πλαισίωναν κάθε σημαντικό γεγονος της ζωής σου… Κάθεσαι λοιπόν και ο χρόνος περνά από μπροστά σου… νιώθοντας μία κάποια λύτρωση.

Και ψάχνεις κι εσύ με τη σειρά σου εκείνο το “τελευταίο” γράμμα… γιατί μετά από κάποιον καιρό δεν χρειαζόταν άλλο να γράφεις γράμματα… Τα social media είχαν μπει για τα καλά στην ζωή μας και συνεχίζουν βέβαια να υπάρχουν… Πλέον, στέλνεις το γράμμα σου με ένα email, μιλάς συχνότερα με τις φίλες σου μέσω facebook, μαθαίνεις τα νέα των παλιών σου συμμαθητών μέσω instagram, στέλνεις ραβασάκια αγάπης στον αγαπημένο σου μέσω  Viber, ενώ βρίσκεται στο γραφείο και γενικότερα όλα γίνονται ευκολότερα και πιο άμεσα. Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τόσο γρήγοροι που δεν έχουμε χρόνο για αλληλογραφίες. Η τεχνολογία πραγματικά μας λύνει τα χέρια… Αλλά πραγματικά πόση χαρά νιώθω, όταν ο ταχυδρόμος θα φέρει “κάτι” για εμένα, δε λέγεται…

Το παιδικό βιβλίο “Ενα τελευταίο γράμμα” το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, πραγματεύεται ακριβώς αυτή την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία.  Ίσως το βιβλίο να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά γρήγορα κλεβει τις εντυπώσεις από μικρούς και μεγάλους. Μας μεταφέρει στο παρελθόν στη δεκαετία του ’50… τότε που είχε φύγει ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από τα ελληνικά νησιά στο εξωτερικό. Τότε που οι γέροι γονείς περίμεναν πως και πως, νέα από τα παιδιά τους. Τότε που η επικοινωνία με τα μακρινά πρόσωπα γινόταν μόνο διαμέσου αλληλογραφίας. Ο ταχυδρόμος λοιπόν, γινόταν ο διαμεσολαβητής μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη.

Και τα γράμματα ζωντάνευαν.

Ο κύριος Κώστας, ήταν ένας τέτοιος ταχυδρόμος. Ο μοναδικός ταχυδρόμος ενός ολόκληρου νησιού, που γινόταν ένα με τα γράμματα που είχε να παραδώσει. Ζούσε μέσα στην απόλυτη ενσυναίσθηση, καθώς γινόταν ο ίδιος η φωνή των γραμμάτων που παρέδιδε… και το γράμμα αυτό το κρατούσαν σαν πολύτιμο θησαυρό να τους θυμίζει τα αγαπημένα τους πρόσωπα!

Τα καλά νέα ήταν πολύ ελαφριά.

Για τον κυριο Κώστα ήταν η τελευταία μέρα στη δουλεια. Ήθελε να το πει σε όλους για να τους αποχαιρετίσει. Αλλά… τι παράξενο! Κανείς δεν ήταν στην πόρτα να τον περιμένει, όπως κάθε μέρα εδώ και πενήντα χρόνια…

Έγραφε μόνο το όνομα μιας παραλίας στην άλλη άκρη του νησιού.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, συγγραφέας του βιβλίου και η Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφος κατάφεραν για ακόμα μια φορά να εντυπωσιάσουν παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει λάβει το Διεθνές Βραβείο COMPOSTELA για εικονογραφημένα βιβλία, το 2016. “Unha ultima carta” ήταν το όνομα με το οποίο συμμετείχε το βιβλίο στον ισπανικό διαγωνισμό και ξεχώρησε ανάμεσα σε 240 συμμετοχές από 24 χώρες. Η αισθητική των εικόνων με γραμμές και κολάζ δίνει μια ρεαλιστική αναπαράσταση στο όλο κείμενο. Αν παρατηρήσεις καλύτερα τις εικόνες θα ανακαλύψεις στοιχεία και πληροφορίες για την κατασταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή σε νησιά της Μεσογείου. Τα γράμματα είναι εκείνα που κατέχουν κυρίαρχη θέση στην ιστορία του βιβλίου. Παρατηρούμε πως τα κύμματα της θάλασσας έχουν τη μορφή φακέλων και γραμματοσήμων. Η πλατεία του νησιού είναι αποτυπωμένη ως ένας φάκελος. Κάθε σπίτι και ένα γράμμα και ο ταχυδρόμος με τη σειρά του έχει γίνει ένα με το επάγγελμά του. Το παλτό του παραπέμπει σε αλληλογραφία, η τσάντα του είναι ένας καφέ φάκελος με γραμματόσημο, το καπέλο του με στοιχεία barcode, κατοχυρώνουν τη συνειδητή αποστολή του. Γίνεται ο ίδιος το φερέφωνο των γραμμάτων αυτών! Το δέρμα του παραπέμπει σε χαρτόκουτο. Ολόκληρη η ιδιοσυγκρασία του ταυτίζεται με το ρόλο του, ως ταχυδρόμος.

Και οι κάτοικοι του νησιού δε θα μπορούσαν να το άφηναν αυτό να περάσει έτσι… Αλήθεια τι να συνέβη άραγε στη Λευκή Άμμο;;

Ένα αρκετά ευαίσθητο βιβλίο που βοηθάει τα παιδιά, ήδη από τα χρόνια του νηπιαγωγείου, να καλλιεργήσουν στοιχεία ενσυναίσθησης. Ένα βιβλίο που εμπνέει την Ευγνωμοσύνη!

Παράλληλα, το βιβλίο μας δίνει κίνητρο να μιλήσουμε στα παιδιά για το επάγγελμα του ταχυδρόμου και για την αλληλογραφία ως μέσω επικοινωνίας εξελίσσοντας το γραπτό λόγο των μικρών μας.

 • Δραστηριότητες:
 1. Παροτρύνετε τα παιδιά σας να γράψουν ένα γράμμα τώρα το καλοκαίρι. Γράψτε ένα γράμμα στην γιαγιά και στον παππού, θεία, νονά κλπ. ή σε κάποιο αγαπημένο συμμαθητή από το σχολείο… Το γράμμα μπορεί να είναι μια ζωγραφιά για τα πιο μικρά παιδιά τα οποία δεν έχουν κατακτήσει ακόμα το γραπτό λόγο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά:

 1. Μια λευκή κόλλα Α4 ή ένα φύλλο χαρτί με γραμμές
 2. Μαρκαδόρους, στυλό, μολύβι, σβήστρα
 3. Αυτοκόλλητα
 4. Έναν φάκελο
 5. Γραμματόσημο
 6. Και πολύ πολύ έμπνευση!!

Εξηγήστε στα μικρά σας, πως κάθε γράμμα μπορεί να περιέχει ζωγραφιές, αυτοκόλλητα και ό,τι άλλο θέλουν προκειμένου να δείξουν την αγάπη τους.

Καθοδηγήστε τα ώστε να γράψουν σώστα τα στοιχεία έξω από το φάκελο, προκειμένου ο ταχυδρόμος να μην μπερδευτεί. Πάνω αριστερά γράφονται τα στοιχεία αποστολέα (Από), δηλαδή αυτού που στέλενει το γράμμα (Όνομα- επίθετο, Διεύθυνση, πόλη-νομός, ταχυδρομικός κώδικας) και κάτω δεξιά τα ακριβώς αντίστοιχα στοιχεία του παραλήπτη (Προς), δηλαδή αυτού που θα λάβει το γράμμα.  Τέλος, πάνω δεξιά τοποθετούμε το γραμματόσημο.

Συνοδεύστε τα παιδιά σας στο πλησιέστερο ταχυδρομείο και ενθαρρύνετε τα να στειλουν το γράμμα. Οι υπάλληλοι θα εκπλαγούν!!

2.  Επίσης, κατα την περίοδο των διακοπών σας μπορείτε να  αγοράσετε cart postal και να τις στείλετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία.

3. Γράμματα κάτω από την πόρτα ή από χέρι σε χέρι.

Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι για να κατευνάσετε τα έντονα συναισθήματα των παιδιών σας, είναι τα γράμματα κάτω από την πόρτα ή γράμματα από χέρι σε χέρι. Ένω το παιδί σας μπορεί να είναι θυμωμένο και να έχει κλειστεί στο δωμάτιό του ή σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού για να ηρεμήσει… φτιάξτε μια ζωγραφιά ή γράψτε του ένα γράμμα, πάντοτε συνοδευόμενο με μια καρδιά ή με την λέξη “Σε αγαπώ”. Σε περίπτωση λοιπόν που έχει κλειστή την πόρτα, τοποθετήστε το φάκελο κάτω από την πόρτα… διαφορετικά δώστε το σε κάποιον άλλο στο σπίτι για να του το δώσει.

Το παιδί σας θα ανταποκριθεί σίγουρα σε αυτό το παιχνίδι και θα νιώσετε και οι δυο σας καλύτερα!

Το βιβλίο ” Ένα τελευταίο γράμμα” μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε μικροί και μεγάλοι τη δύναμη του γραπτού λόγου και την αξία της αλληλογραφίας. Είναι μία διαδικασία την οποία αξίζει να την μυήσουμε στα παιδιά μας προκειμένου να μην υπάρξει ποτέ αυτό το τελευταίο γράμμα… Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις Παπαδόπουλος για την ευκαιρία που μου χάρισαν να γνωρίσω από κοντά αυτό το υπέροχο βιβλίο.

Περισσότερα για τις εκδόσεις παπαδόπουλος μπορείτε να βρείτε εδώ

Καλή και δημιουργική συνέχεια, φίλοι μου.

 

κοινοποίηση

Reader Comments

 1. Θάλασσα, ήλιος και ένα καλό βιβλίο μας χαλαρώνει και μας …ανανεώνει μέσα από τα ταξίδια του μυαλού!
  Πόσο μάλλον τα παιδικά βιβλία με τις εικόνες τους… ακόμα θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια!

 2. Πολύ ωραίες ιδέες για δραστηριότητες Ευαγγελια! Ένα από τα αγαπημένα μας όταν η Ζωή ήταν μικρή ,ήταν ένα άδειο κουτί παπουτσιών( κατά προτίμηση αντρικών, που είναι μεγαλύτερα) που είχαμε μετατρέψει σε ταχυδρομικό κουτί κάνοντας μια σχισμή με κοπίδι στο καπάκι. Εκεί έβαζε γράμματα και ζωγραφιές και σημειωματάκια! Επίσης ,από την εμπειρία μου, αυτή η ιδέα με ανταλλαγή σημειωμάτων μέσα στο σπιτι ,χρησιμεύει ιδιαίτερα στο να μάθει το παιδί τη συγγνώμη ( που είναι ευκολότερο να γράψει, παρά να πει!)αλλά και να το βοηθήσει να εκφρασει συναισθήματα που ίσως αλλιώς να μη καταλαβαίναμε : « θύμωσα πολύ γιατί..»

  1. Ευχαριστώ πάρα πολύ Νέλη μου. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!! Πολύ ωραία η ιδέα με το ταχυδρομικό κουτί… Μπράβο σας! Επίσης, η ανταλλαγή σημειωμάτων ήταν ένα παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων!!

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.