Οκτ 212018

Βιβλιοπρόταση: Έξυπνο Ξεκίνημα. Ασκήσεις και δραστηριότητες για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Βιβλιοπρόταση: Έξυπνο Ξεκίνημα. Ασκήσεις και δραστηριότητες για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Αλήθεια, έχετε ακούσει για τη μέθοδο GymbaRoo; Το Toddler Kindy GymbaRoo ιδρύθηκε στην Αυστραλία το 1982 από την Margaret Sasse, για να τονίσει την ειδική αξία της κίνησης στην ανάπτυξη των παιδιών και στη μάθηση. Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή του γονέα κατά τη διαδικασία του παιχνιδιού. Μάλιστα, τονίζει πως η συστηματική εμπλοκή και του πατέρα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, συνδέεται με τη μελλοντική επιτυχία του παιδιού στο σχολείο.

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Διόπτρα “Έξυπνο Ξεκίνημα” της Margaret Sasse είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και όσους ειδικούς ασχολούνται με παιδιά. Όπως περιγράφεται, τα κατάλληλα ερεθίσματα αισθησιοκινητικής αντίληψης κατά τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καθοριστικά για την καλή σωματική αλλά και διανοητική του υγεία. Το βιβλίο βασίζεται στις αρχές του GymbaROO παρέχοντας στους γονείς πολλές προτάσεις κίνησης, παιχνιδιού και ενεργητικής ανακάλυψης για δημιουργικό χρόνο απασχόλησης μαζί με το παιδί.

Σπείρα ανάπτυξης

Το “Έξυπνο Ξεκίνημα” παρουσιάζει βήμα βήμα και με τη βοήθεια εικόνων, συμβουλές για δραστηριότητες αισθησιοκινητικής αντίληψης και φυσικής άσκησης. Άλλωστε, βασικός στόχος αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τους γονείς να ενισχύσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, τις κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Ίσως, ο ρυθμός ανάπτυξης του κάθε παιδιού να διαφέρει, όμως όλα τα παιδιά θα περάσουν από ορισμένα φυσιολογικά, διαδοχικά και προβλέψιμα στάδια ανάπτυξης. Παράλληλα, το βιβλίο τονίζει και την καθοριστική σημασία της σωστής διατροφής, πέραν της κίνησης, για την ανάπτυξη του παιδιού.

ΣΤΑΔΙΟ Β: 6-12 μηνών

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι απόρροια τόσο των γονιδίων όσο και των κινητικών εμπειριών. Μέσα σε ένα κλίμα παιχνιδιού, οι γονείς γίνονται “η σκαλωσιά” που βοηθούν το παιδί στην εξελικτική του πορεία. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να δίνουν “χώρο” και “χρόνο” για πειραματισμό και επανάληψη. Οι σύντομες δραστηριότητες (δεν ξεπερνούν τα δύο λεπτά) είναι σημαντικό να γίνονται αργά καθώς τα κλειδιά της ανάπτυξης είναι η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια.

Ισορροπία μέσα από τη διέγερση του μυϊκού τόνου

Επομένως,  οι δραστηριότητες αισθησιοκινητικής αντίληψης αποτελούν τη βάση για μια ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μάθηση, τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την κοινωνικο-συναισθηματική. Για παράδειγμα, οι ασκήσεις με την κοιλιά και μετέπειτα το μπουσούλημα βοηθούν τη μυϊκή ενδυνάμωση, την όραση και προσφέρουν εξαιρετική διέγερση στον εγκέφαλο του βρέφους. Παράλληλα, δραστηριότητες ισορροπίας, ρυθμού και τραγουδιού βοηθούν στην ανάπτυξη ενεργητικής ακρόασης, λόγου και γλώσσας.

Τα τελευταία κυρίως χρόνια, οι γονείς αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο όσον αφορά τη σημασία της ουσιαστικής αλληλεπίδρασης και του ποιοτικού παιχνιδιού μαζί με τα παιδιά τους. Ο γονιός γίνεται ο πρώτος δάσκαλός του παιδιού του, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζει κατάλληλες δραστηριότητες ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο. Όταν ο γονιός είναι ενημερωμένος δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς, οπότε ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις Διόπτρα γι’ αυτό το υπέροχο βιβλίο, το οποίο θα αποτελέσει και για μένα ένα έξυπνο ξεκίνημα ως νέος γονιός.

Καλή συνέχεια, φίλοι μου!

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.