Ιούλ 042018
Βιβλιοπρόταση: Κίνηση – Ήχος – Λόγος. Η Μουσική τέχνη των ήχων μέσα από Ηχοϊστορίες.

Κίνηση – Ήχος – Λόγος! Τρεις έννοιες οι οποίες ταυτίζονται απόλυτα με την έννοια της παιδικής ηλικίας, του παιχνιδιού και της ζωντάνιας! Δεν είναι τυχαίο που οι τρεις αυτές έννοιες συμπίπτουν και με την έννοια της μουσικότητας! Η μουσική μέσω της κίνησης και του τραγουδιού αποτελεί ιδιαίτερο εργαλείο για την προσχολική ηλικία, καθώς εμπίπτει απόλυτα στις ανάγκες των παιδιών για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία. Ο ρόλος της μουσικής στα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο η προσφορά εξειδικευμένων μουσικών γνώσεων όσο το ίδιο το βίωμα, η εξοικείωση με τους ήχους και μια ενεργητική μουσική ακρόαση. Η συμμετοχή των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε μουσικές δραστηριότητες ενισχύει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της αυτονομίας, συμβάλλει στην εκτόνωση και στην χαλάρωση καθώς και στην αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας.

Και βέβαια δεν υπάρχει πιο δημιουργικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις τη μουσική μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι! Ένα τέτοιο είναι οι ηχοϊστορίες!! Έχετε ακούσει πότε για τις ηχοϊστορίες; Έχετε πειραματιστεί ποτέ να δημιουργήσετε ιστορίες με ήχους; Έχετε σκεφτεί ποτέ με ποιο μουσικό όργανο θα μπορούσαν να ταυτιστούν ο ήχος των πουλιών, του νερού, του ήλιου, του ελέφαντα κλπ.; Μήπως έχετε δοκιμάσει να δημιουργήσετε ήχους με το ίδιο σας το σώμα;

Η αλήθεια είναι πως εμένα πάντοτε με άγχωναν οι ηχοϊστορίες σαν όρος. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί… Μου φαινόταν τόσο περίπλοκο να συνδυάζεις την αφήγηση ενός παραμυθιού με την συνοδεία μουσικών οργάνων τύπου Orff (κουδουνάκια, ταμπουρίνο, μαράκες, ντέφι, ξυλάκια κλπ). Να πρέπει να συντονίζεις μια ομάδα παιδιών να επιλέξει κατάλληλα μουσικά οργανάκια ανάλογα με τον εκάστοτε ήρωα της ιστορίας. Ενώ παράλληλα, θα πρέπει να εμπλουτίζεις την ίδια ιστορία και με άλλους εξωτερικούς ήχους… Πραγματικά μου φαινόταν βουνό σαν ιδέα… Ίσως γιατί ένιωθα πως δεν έχω εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις…

Όμως, το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά! Ο χρόνος που περνάμε με τα μικρούλια μας έχει αυξηθεί! Και η ανάγκη μας για νέες και δημιουργικές ιδέες με τα παιδιά μας επίσης. Οι εξορμήσεις μας σε βουνό και θάλασσα μας δίνουν ευκαιρίες να αφουγκραστούμε νέους ήχους! Ήρθε η ώρα λοιπόν, να δημιουργήσουμε τις δικές μας ηχοϊστορίες! Να γίνουμε πιο ενεργητικοί  ακροατές της φύσης και να αυτοσχεδιάσουμε με τους ήχους;

Και βέβαια, το νέο βιβλίο της νηπιαγωγού Ελένης Χρυσαφίνη ” Κίνηση – Ήχος – Λόγος. Η Μουσική τέχνη των ήχων μέσα από Ηχοϊστορίες” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος, μας εισάγει στον κόσμο των Ηχοϊστοριών με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Πρόκειται για έναν “πρακτικό οδηγό” για γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και για όλους  όσους ασχολούνται με παιδιά και δεν έχουν γνώσεις μουσικής. Η συγγραφέας του βιβλίου παρουσιάζει όλη την διαδικασία που είναι καλό να ακολουθήσει ο ενήλικας προκειμένου να ωθήσει τα μικρούλια ήδη από 2 ετών να δημιουργήσουν τα ίδια μια ηχοϊστορία! Όλες οι προτάσεις του βιβλίου είναι εφαρμοσμένες με επιτυχία στην πράξη από την ίδια τη συγγραφέα.

Οι ηχοϊστορίες είναι μια αρκετά καινοτόμα δραστηριότητα που εμπνέει στα παιδιά το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία και την ενεργητική ακρόαση, ενώ παράλληλα καλλιεργεί τη μουσική εκπαίδευση.  Ηχοϊστορίες λοιπόν, από τον κόσμο των ζώων, της φύσης, των παραμυθιών, του Αισώπου, της μυθολογίας προάγουν την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μέσα από τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική.

Βγάλτε λοιπόν, από τα ντουλάπια σας τα μουσικά οργανάκια  τύπου Orff και παρέα με το βιβλίο “Κίνηση – Ήχος – Λόγος. Η Μουσική τέχνη των ήχων μέσα από Ηχοϊστορίες” φτιάξτε τις πιο διασκεδαστικές ηχοϊστορίες! Νιώστε κι εσείς ξανά παιδί παρέα με τα μικρούλια σας. Κάντε ένα διάλειμμα από τον κόσμο των ενηλίκων. Αφουγκραστείτε του ήχους γύρω σας και ταξιδέψτε παρέα με τα παραμύθια.

Βάλτε όλη σας τη φαντασία και δημιουργείστε τις πιο διασκεδαστικές ηχοϊστορίες! Είναι σίγουρο ότι θα τις λατρέψετε!

Άλλα έργα της συγγραφέως

Για παραγγελίες και πληροφορίες απευθυνθείτε στo
xrysafini@gmail.com

Καλό απόγευμα, φίλοι μου!

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.