Ιούν 132018

Βιβλιοπρόταση: Ντορεμιγιογιό … και πες αντίο στην πάνα!!!

Βιβλιοπρόταση: Ντορεμιγιογιό … και πες αντίο στην πάνα!!!

Το καλοκαίρι έφτασε! Ευκαιρία λοιπόν να ξεκινήσει, για κάποια από τα λίγο μεγαλύτερα μικρούλια μας, η εκπαίδευση για τουαλέτα! Πολλά, μάλιστα, έχουν μεγαλώσει αρκετά και είναι καιρός να πουν “Αντίο” στην πάνα!

Η διαδικασία μετάβασης από την πάνα στο γιογιό και μετέπειτα στην τουαλέτα είναι θα λέγαμε από τα πιο κομβικά σημεία στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού. Το παιδί, μας δείχνει από μόνο του πολλές φορές οτι είναι έτοιμο γι αυτή την αλλαγή, έχοντας ήδη αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και έχοντας φτάσει στην κατάλληλη ηλικιακή φάση και τον έλεγχο σφυκτήρων. Το σημαντικό βέβαια είναι σε κάθε περίπτωση, ο γονιός να του εμπνέει σιγουριά, εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Κακά τα ψέμματα αν ο ίδιος ο γονιός δεν είναι σίγουρoς να βοηθήσει το παιδί του να απαλλαγεί από την πάνα, το παιδί δεν θα είναι ποτέ έτοιμο! Επιπλέον, σε περίπτωση που το μικρούλη μας πάει παιδικό είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ γονιού και παιδαγωγού προκειμένου να υπάρχει μια κοινή πορεία. Ίσως για το παιδί ψυχοσυναισθηματικά να μην είναι εύκολη πάντοτε η διαδικασία της μετάβασης από την πάνα στο γιογιό. Τα ατυχήματα, οι αναστολές και οι φοβίες που τυχόν θα προκύψουν ίσως να φέρουν κάποιες παλλινδρομήσεις… Ο γονιός σε κάθε περίπτωση όμως πρεπει να είναι αυτός που θα εμπνέει στο παιδί αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Να γίνεται, όπως λέει ο Bruner, η σκαλώσια εκείνη που θα βοηθήσει το παιδί να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα της αυτοεξυπηρέτησης.

Κάποια μικρά tips για την εκπαίδευση στην τουαλέτα:

  • Το γιογιό να υπάρχει από την αρχή στην τουαλέτα, προκειμένου να γίνει γρήγορα η σύνδεση και η εξοικείωση με τον χώρο.
  • Δώστε χρόνο στο παιδί σας  και καθήστε μαζί του αρκετή ώρα στην τουαλέτα.
  • Εφοδιαστείτε με παιδικά βιβλία, τραγουδήστε, πείτε τα νέα σας και γενικότερα δώστε μια παιγνιώδη αίσθηση στην όλη διαδικασία!
  • Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης υποδείξτε στο παιδί σας την διαδικασία. Μπορείτε να τοποθετήσετε και αντίστοιχες εικόνες.
  • Κάθε πρωί υπευνθυμίστε στο μικρούλι σας πως δεν φοράει πάνα και εάν θελήσει τουαλέτα πρέπει να σας το πει να πάτε μαζί!

Και βέβαια το νέο μουσικό βιβλίο “Ντορεμιγιογιό” του  Guido Van Genechten που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις διότρα σίγουρα θα κάνει αυτή την διαδικασία ακόμα πιο ευχάριστη!!

Η υπέροχη εικονογράφησή του και η αμεσότητα του κειμένου βοηθούν τα παιδιά να ταυτιστούν με τους ήρωες του βιβλίου.  Η εικονογράφηση παρουσιάζει με κάθε ακρίβεια τα συναισθήματα και την ιδιοσυγκρασία των διαφορετικών ηρώων. Κάθε ήρωας- ζώο θα λέγαμε οτι αντιπροσωπεύει και μια ξεχωριστή προσωπικότητα, κάνοντας πιο εύκολη την ταύτιση του παιδιού μαζί του. Για παράδειγμα, ο Πινκι το γουρούνι παρουσιάζεται λιγάκι επιπόλαιος, ο Φλιπ ο βάτραχος λιγάκι αβέβαιος κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μαέστρος Πιγκουίνι είναι εκεί για να τους εμψυχώσει, να τους ενισχύσει, να τους καθοδηγήσει και γενικά να τους κάνει να αισθανθούν ασφάλεια, προκειμένου ο καθένας να βγάλει το δικό του προσωπικό ήχο. Ο μαέστρος πιγκουίνι αντιπροσωπεύει την εικόνα του ενήλικα (γονέα ή παιδαγωγού). Η ρεαλιστική εικόνογράφηση του βιβλίου καθοδηγεί, υποσυνείδητα θα λέγαμε, τα παιδιά για την σωστή χρήση του γιογιό.

Η αίσθηση της μουσικότητας δίνει μια ποιότητα και εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο την αισθητική του συγκεκριμένου βιβλίου. Οι ίδιοι οι ήρωες συνδυάζονται με τα μουσικά όργανα που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε μία συναυλία. δημιουργώντας μία ηχοϊστορία. Η προσέγγιση μιας κλασσικής ορχήστρας εμπνέει σεβασμό και αποδοχή για την όλη διαδικασία της εκπαίδευσης για τουαλέτα, καταρρίπτοντας τα διάφορα “ταμπού” που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο για το παιδί. Το βιβλίο λοιπόν, μέσα από τη διάδραση που προσφέρει βοηθάει τα παιδιά να απαλλαγούν από τους φόβους και τις ανασφάλειες τους και να νιώσουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους.

Είστε όλοι οι μουσικοί έτοιμοι για τη συναυλία Ντορεμιγιογιο;

Κάθεστε αναπαυτικά στα γιογιό σας;

 

Αλήθεια έχετε ακούσει ποτέ μια μουσική Ντορεμιγιογιό;

Η μουσική βρίσκεται παντού! Όλα γύρω μας είναι μουσική!

Πρόταση για παιχνίδι:

  • Το βιβλίο μπορεί να συνδυαστεί και με το συμβολικό παιχνίδι των μικρών σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να το διαβάσετε  μαζί του και έπειτα να ζητήσετε από τα μικρούλια σας να βρούνε κάποια λούτρινα ζωάκια που έχουν στα παιχνίδια τους.Στην συνέχεια, παίξτε “θέατρο” με  την ιστορία του βιβλίου. Βάλτε το παιδί να έχει το ίδιο το ρόλο του μαέστρου πιγκουίνι, για να νιώσει μια εσωτερική αυτοπεποίθηση. Το παιχνίδι με το γιογιό θα βοηθήσει να εξοικειωθούν τα μικρούλια με την διαδικασία, νιώθοντας ασφάλεια, σεβασμό και αποδοχή!

Ένα βιβλίο λοιπόν που μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους, εργοθεραπευτές και σε όσους ειδικούς ασχολούνται με θέματα αυτοεξυπηρέτησης των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν παιδικά βιβλία, τα οποία μέσα από διαδραστικότητα, ρεαλιστική εικονογράφηση, αμεσότητα και  μουσική εμπνέουν στα παιδιά αυτοπεποίθηση και σιγουριά στην αναπτυξιακή τους πορεία!

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις διόπτρα για την ευκαιρία που μου δώσανε να γνωρίσω αυτό το υπέροχο παιδικό βιβλίο, το οποίο θεωρώ πως θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο στο ρόλο μου ως εκπαιδευτικός όσο και ως γονέα!!!

Ελπίζω να σας αρέσει το ίδιο και εσάς φίλοι μου!! Εμένα με ενθουσίασε!!

Καλή συνέχεια!

 

 

 

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.