Δεκ 122018
Βιβλιοπρόταση: Το μικρό Γιατί

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία θετικής ή αρνητικής εικόνας του εαυτού. Το παιδί από πολύ νωρίς ανάλογα με τα μηνύματα αγάπης και στοργής που δέχεται από το περιβάλλον και τους “σημαντικούς άλλους” καλλιεργεί ένα υποσυνείδητο συναίσθημα ότι αξίζει, αποκτώντας τη γνωστή σε όλους μας αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση χτίζεται σιγά σιγά και βοηθάει τα παιδιά να είναι πιο ανθεκτικά απέναντι στις προκλήσεις της ζωής, να αξιοποιούν τα φυσικά τους χαρίσματα και να μην φοβούνται να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

“Το μικρό Γιατί” του Jonny Lambert που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα πραγματεύεται αυτή ακριβώς την αποδοχή του εαυτού μας και την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης. Πρόκειται για ένα τρυφερό παιδικό βιβλίο με υπέροχη αισθητική που μιλάει από την πρώτη στιγμή στις καρδιές μικρών και μεγάλων, ενισχύοντας την έννοια της μοναδικότητας.

Μέσα από ένα ταξίδι περιέργειας, σύγκρισης και ανακάλυψης το μικρό Γιατί καταφέρνει να προσεγγίσει το ψυχισμό του κάθε παιδιού και να το θωρακίσει με στοιχεία αυτοεκτίμησης.

“Μακάρι να είχα κι εγώ τόσο λεπτά και ψηλά πόδια!”

Ήρωας του βιβλίου είναι “Το Μικρό Γιατί”, ένα μικρό ελεφαντάκι, που δεν μένει ούτε λεπτό στη θέση του και είναι έτοιμο να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. Ο μικρός μας ήρωας ταυτίζεται απόλυτα με την ανάγκη του μικρού παιδιού για  εξερεύνηση και εδραίωση του ίδιου του του εαυτού. Έτσι λοιπόν “Το Μικρό Γιατί” καταφεύγει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σε μια διαδικασία σύγκρισης με τα άλλα ζώα και αυτοαξιολόγησης. Αλήθεια γιατί; γιατί; γιατί; …να είμαι εγώ;

Πόσες φορές δεν μας περιβάλλουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας αυτά τα “γιατί”; Αλλά και πόσες φορές δεν έχουμε πέσει στην παγίδα ως γονείς να συγκρίνουμε κι εμείς οι ίδιοι τα παιδιά μας μεταξύ τους ή με φιλικά μας πρόσωπα; Και πραγματικά, πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τα παιδιά μας ως μοναδικές οντότητες και να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους το υπενθυμίζουμε;

 

Είσαι αυτός που είσαι…

Μέσα από τη μοναδική αισθητική και εικονογράφηση “Το Μικρό Γιατί”  γίνεται ένα πολύτιμο εργαλείο συζήτησης στα χέρια του εκπαιδευτικού, του ψυχολόγου, του παιδοψυχιάτρου, του συμβούλου, ακόμα και του ίδιου του γονέα καθώς βοηθάει κάθε παιδί να κατανοήσει τη μοναδικότητα του εαυτού του. Είναι μια ιστορία που στοχεύει στην ενίσχυση των παιδιών καθώς οδηγεί στην αποδοχή και στον σεβασμό του ίδιου μας του εαυτού μέσω της αγάπης.

…είσαι ξεχωριστός και μοναδικός όπως ακριβώς είσαι!

Το βιβλίο έχει αποσπάσει το 1ο Βραβείο Παιδικού Σχεδιασμού το 2017.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα γι’ αυτό το ξεχωριστό βιβλίο.

Σας χαιρετώ, φίλοι μου!

 

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.