Απρ 202019
Βιβλιοπρόταση: Το μυστικό του μπλε κύκλου

Το νερό ή αλλιώς “λευκός χρυσός” θεωρείται πολύτιμο αγαθό για την ύπαρξη κάθε οργανισμού στον πλανήτη. Αλήθεια όμως, πόσο καλά κατανοούμε την αξία του, γνωρίζουμε τα μυστικά του και κατά πόσο είμαστε σε θέση να το προστατεύσουμε; Άραγε μολύνεται το νερό;

Το βιβλίο “Το Μυστικό του Μπλε Κύκλου” αποτελεί ένα υπέροχο βιβλίο STEM περί υδρολογίας και αειφορίας για παιδιά 7+ που τα ενημερώνει και τα ευαισθητοποιεί τόσο για τη δομή του νερού όσο και για την προστασία και επεξεργασία του. Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος σε συνεργασία με την Δρ. Δέσπω Φάττα-Κασινού και της ομάδας της από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Νηρέας, κατά τη διάρκεια της Δράσης COST ES1403 του Ευρωπαϊκού Δικτύου COST, με την επωνυμία ΝEREUS και του ερευνητικού έργου ANSWER (H2020-MSCA-ITN-2015/675530) για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης, εισάγουν τα παιδιά στον τομέα της υδρολογίας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Το γνωστό δίδυμο Α. Παπαθεοδούλου και Ίρις Σαμαρτζή ξαναχτυπά, αυτή τη φορά, παρέχοντας στα παιδιά ένα βιβλίο γνώσεων επιστημονικού περιεχομένου σχετικά με την προστασία του νερού και τη σωστή διαχείριση των υδάτων και υγρών αποβλήτων. Μέσα από τις ευφάνταστες εικόνες της Ίρις Σαμαρτζή και το προσαρμοσμένο στο παιδικό κοινό κείμενο του Αντώνη Παπαθεοδούλου, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά ώστε να μεγαλώσει ο “Κύκλος” των ανθρώπων που γνωρίζουν, μελετούν και προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό στη Γη: Το Νερό.

Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στην “Κοινωνία του Αέναου Μπλε Κύκλου”; Ο Δρ. Τομ Άτομος και οι συνεργάτες του θα βοηθήσουν τα υποψήφια νέα μέλη που επισκέφτηκαν το εργαστήριο, να ανακαλύψουν τα “Μυστικά του Μπλε Κύκλου”, τα μυστικά δηλαδή που κρύβει η πιο σπουδαία ουσία του πλανήτη: Το Νερό.

Τι λέτε, να τους ακολουθήσουμε;

Ποιο είναι όμως το πιο Μικρό κομμάτι νερού;
Ποιο είναι όμως το πιο ΜΙΚΡΟ κομμάτι νερού;

Φορέστε τις ειδικές στολές και ετοιμαστείτε για μια υπέροχη επιστημονική εμπειρία… Αλήθεια, ποια είναι η δομή του νερού και ποιά τα χαρακτηριστικά του; Από ποιά μόρια αποτελείται και ποιά είναι η σύστασή του; Με τι μορφές εμφανίζεται στο περιβάλλον; Ο Δρ. Τομ Άτομος και οι συνεργάτες του είναι σε θέση να απαντήσουν σε πολλά ακόμα ερωτήματα σχετικά με το νερό, τους ρύπους και τα αστικά λύματα.

Ανάλογα με το πώς απλώνονται τα μόριά του στον χώρο, το νερό έχει κι άλλα ονόματα...
Ανάλογα με το πώς απλώνονται τα μόριά του στον χώρο, το νερό έχει κι άλλα ονόματα…

Το βιβλίο χωρίζεται σε 8 “Μυστικά Κεφάλαια” προκειμένου να περιγράψει τον “αέναο κύκλο του νερού”. Μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ! Από πού έρχεται το νερό και με ποιόν τρόπο φτάνει στη βρύση μας; Γιατί δεν μπορούμε να πιούμε θαλασσινό νερό; Με ποιους τρόπους “πετάμε” το νερό στα σκουπίδια; Άραγε θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε; Η Δρ. Σέλια Σερκλ, ο Δρ. Σκοτ Γουότερ και ο Δρ. Λάμπης Κρούσταλος παρουσιάζουν μέσα από παραδείγματα το πρόβλημα ανεπάρκειας των υδάτινων πόρων στον πλανήτη, καθώς και τη διαδρομή του νερού από τις πηγές υδροληψίας μέχρι τις μονάδες επεξεργασίας, προκειμένου να φτάσει στη βρύση μας καθαρό και πόσιμο. Όμως, χωρίς να το πολυκαταλάβουμε, αυτό το νερό στην πραγματικότητα το “λερώνουμε” και το “πετάμε στα σκουπίδια”. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούνται τα αστικά λύματα.

… Ανοίγουμε τη βρύση, γεμίζουμε ένα ποτήρι και πίνουμε καθαρό πόσιμο νερό.

Θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε το βρόμικο νερό και με ποιους τρόπους; Ας μεταφερθούμε λοιπόν στο Κέντρο Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων. Εκεί μας περιμένει η Στρατηγός Κλαίρη Κλιν και ο στρατός της και θα μας παρουσιάσει όλη τη διαδικασία βιολογικού καθαρισμού του νερού… Όμως, σύμφωνα με τον Δρ. Αντρέ Αντίβ υπάρχουν ρύποι που δεν είναι και τόσο εύκολο να τους καθαρίσουμε…

… δεν είναι μόνο τα βακτήρια αλλά και οι ουσίες που ονομάσαμε ρύπους αναδυόμενου ενδιαφέροντος…

Το βιβλίο “Το Μυστικό του Μπλε Κύκλου¨μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο και για έναν εκπαιδευτικό που θα ήθελε να οργανώσει ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχετικά με τη προστασία του νερού. Μάλιστα, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται αρκετές ιδέες για να “επικοινωνήσεις” και να ευαισθητοποιήσεις ολόκληρη την κοινωνία για τη προστασία του Νερού. Η επιστημονική ομάδα είναι σε θέση να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της τα διάφορα σχετικά Project και βέβαια να να στείλει κι ένα αναμνηστικό πτυχίο!!

Καλή ανάγνωση, φίλοι μου!

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.