Φεβ 092019

Κάθε μήνας ξεχωρίζει, να ‘χει κάτι να θυμίζει…

Κάθε μήνας ξεχωρίζει, να ‘χει κάτι να θυμίζει…

Ο χρόνος είναι μια αρκετά σύνθετη και αφηρημένη έννοια. Συγκεκριμένα, στη νηπιακή ηλικία, η έννοια του χρόνου χτίζεται σιγά σιγά μέσω της παρατήρησης, των εμπειριών και των αισθήσεων του ίδιου του παιδιού. Για παράδειγμα, έννοιες όπως μέρα – νύχτα, χθες – σήμερα, εποχές, μήνες κλπ., γίνονται πιο εύκολα κατανοητές όταν συνδέονται τόσο με το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανήκει το παιδί όσο και με τις αλλαγές που το ίδιο βιώνει σε σχέση με τον εαυτό του. Είναι οπότε σημαντικό να γίνονται αισθητά τα βασικά στοιχεία των χρονικών εννοιών, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να τα διακρίνει και επομένως να τα κατανοεί ευκολότερα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που ενισχύουν την παρατήρηση του παιδιού αλλά και εμπλουτίζουν τις εμπειρίες του όπως είναι:

  • η παρατήρηση της ίδιας της φύσης και η περιγραφή των εναλλαγών της
  • παρατήρηση εικόνων και φωτογραφιών
  • εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με τις έννοιες του χρόνου
  • βιωματικά παιχνίδια
  • παιδικά βιβλία με σχετικές αναφορές κλπ.

Το τελευταίο διάστημα ξεχώρισα το παιδικό βιβλίο “Κάθε μήνας ξεχωρίζει, να ‘χει κάτι να θυμίζει” της Ράνιας Δ. Τζιαμπίρη, σε εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα. Το βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στα μικρά παιδιά να γνωρίσουν τους μήνες του χρόνου αλλά και να μάθουν να τους διακρίνουν με βάση κάποια στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν.

Πρώτη μέρα του Γενάρη, ξεκινά η νέα χρονιά.

Ήρωας του βιβλίου ένα μικρό σκιουράκι που ξεναγεί τα παιδιά σε κάθε μήνα ξεχωριστά, δίνοντάς τους ιδέες για παιχνίδι και δραστηριότητες σύμφωνα πάντοτε με την κοινωνική νόρμα, τα έθιμα και την παράδοση.

“Εσύ φόρεσες κλωστούλα στο χεράκι μην καείς;”

Κάθε μήνας λοιπόν, κι ένα μικρό στιχάκι το οποίο σε συνδυασμό με την εικόνα προσφέρει στα παιδιά μια ευχάριστη αναγνωστική εμπειρία. Παράλληλα, τα μικρά στιχάκια με το ρυθμό τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο και ενισχύουν τη μνήμη.

“Το σκιουράκι παίζει με χαρά που το σχολείο σταματά!”

Κάθε χρόνο κι άλλες μνήμες,

Πάντα δώδεκα οι μήνες…

Κάθε μήνας που περνάει,

άλλη εικόνα θα γεννάει!

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Καλή συνέχεια, φίλοι μου!

κοινοποίηση

Reader Comments

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.