Κακά τα ψέμματα το διαδίκτυο και γενικότερα η τεχνολογία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας… Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό.. όταν όμως γίνεται άσκοπα κάνοντάς μας λιγότερο αποδοτικούς και λειτουργικούς στην καθημερινότητά ε! τότε νομίζω χτυπάει για όλους μας το καμπανάκι του κινδύνου!
Έχουμε ακούσει άπειρες φορές για τα θετικά και τα αρνητικά γύρω από το διαδίκτυο.. Έχουμε διαβάσει άρθρα ως γονείς και εκπαιδευτικοί για τη σωστή του χρήση και για τους τυχόν “περιορισμούς” που καλό είναι να βάζουμε στα παιδιά. Έχουμε,ακόμα, ενημερωθεί για νέους τρόπους με τους οποίους τα βάζουμε να μάθουν την λειτουργία του Η/Υ και εναλλάκτικές χρήσεις του(μέσα από δραστηριότητες προγραμματισμού, animation, ρομποτικής κλπ).
Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τους κινδύνους του διαδικτύου και να απόκτήσουν μια προσωπική αυτορρύθμιση απέναντι του;
Μα φυσικά με ένα βιβλίο!!!
Το νέο βιβλίο της Ανδριάνας Δελέγκου (συγγραφέας του βιβλίου, κοινωνικής λειτουργού και εμψυχώτριας ομάδων) “Ο Βρασίδας ο ατσίδας στο διαδίκτυο” με εικονογράφηση του Ευστάθιου Γκεβρέκη, από την σειρά Οι αγαπημένες μου ιστορίες, των εκδόσεων Μιχάλη Σιδέρη, απευθύνεται σε παιδιά από 7+ και έχει σκοπό να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους γύρω από το διαδίκτυο, την ορθή του χρήση καθώς και για τους κινδύνους που κρύβει…
Η ιστορία του Βρασίδα του ατσίδα βοηθάει τα παιδιά να ταυτιστούν με τον ήρωα και να αποκτήσουν μηχανισμούς άμυνας στις προκλήσεις του διαδικτύου, ενώ οι ατομικές δραστηριότητες που περιέχει κάνουν το βιβλίο ακόμα πιο διασκεδαστικό
Παράλληλα απαντάει σε ένα μεγάλο ερώτημα μου ταλανίζει πολύ συχνά κι εμάς τους γονείς…
‘Αραγε επιτρέπεται η χρήση του διαδικτύου στα παιδιά; Ή μήπως πρέπει να είναι κάτι απαγορευμένο;
Εσείς τι λέτε;
ό,τι απαγορεύεις γίνεται πιο γλύκο και ηρωποιείται αυτός που θα τα καταφέρει να το κάνει παρά τις απαγόρεύσεις. Θέλει μεγάλη προσοχή και συνεχή εποπτία. Βασικά εμείς οι γονείς πρέπει ν α είμαστε παράδειγμα. Αν είσαι συνέχεια δικτυομένος και ανεβάζεις κάθε στιγμή και σκέψη σου στο διαδίκτυο μην απορείς μετά αν το παιδί σου κάνει το ίδιο…καλύτερα και συχνότερα!
Έχεις απόλυτο δίκιο εμείς είμαστε το πρότυπο. Το παιδί απλώς παίρνει παράδειγμα και μιμείται συμπεριφορές από πολύ μικρή ηλικία. Καλούμαστε λοιπόν να εκπαιδευσουμε πρώτα των εαυτό μας σε μια κριτική στάση απέναντι της ορθής χρήσης…