Ίσως το καλοκαίρι να τελειώνει σιγά σιγά… Ίσως να είμαστε όλοι λίγο-πολύ σε ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του εαυτού μας και της δουλειάς μας… Ίσως βέβαια, πολλοί από εμάς να βρίσκονται ακόμα σε mood διακοπών…
Όπως και να ‘χει δεν μπορούσα να μην κάνω αναφορά σε αυτά τα πρώτα μας πλατσουρίσματα. Στην εμπειρία του μικρούλη μας με τη θάλασσα! Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να συλλάβεις ότι κάποιες έννοιες και εμπειρίες, οι οποίες είναι τόσο οικείες για εσένα, τόσο γνώριμες, δεδομένες και αυτονόητες, για κάποιον άλλον δεν είναι. Κάποιος άλλος μπορεί να το ζει για πρώτη φορά στη ζωή του και να χρειάζεται χρόνο προσαρμογής!!!
Ως παιδαγωγός αλλά και μητέρα πλέον προσπαθώ να εισχωρώ όλο και περισσότερο στον κόσμο της ενσυναίσθησης. Να βγαίνω δηλαδή από το “Εγώ” μου και να προσπαθώ να αφουγκραστώ και τον “άλλο”.Και όταν αυτός ο άλλος είναι ένα βρέφος μόλις 6 μηνών ε, τότε νομίζω παθαίνεις απανωτά σοκ!
Ένα τέτοιο σοκ νομίζω έπαθε και ο μικρούλης μας όταν τον πήγαμε για πρώτη φορά στην παραλία. Η θέα της θάλασσας, ένα απέραντο μπλε χωρίς τέρμα νομίζω του δημιούργησε μια ιδιαίτερη σύγχυση. Ο κόσμος γύρω μας, παιδιά που τρέχουν, παίζουν και γελούν, αποτέλεσαν πλήθος ερεθισμάτων τα οποία έπρεπε να διαχειριστεί.
Κρατώντας τον στην αγκαλιά μου (ασφάλεια) διαπίστωσα πως άρχισε να υπάρχει μια ταραχή όπως είναι φυσικό. Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να εμπνέουν σταθερότητα και σιγουριά και αμέσως να “παίξουν” το καλύτερό τους χαρτί που είναι η ενθάρρυνση! Κάπως έτσι κινηθήκαμε κι εμείς, οπότε και ο μικρός τελικά δεν έκλαψε…
Στη συνέχεια, η εξοικείωση με το νερό έγινε κι αυτή σταδιακά και με συνεχή ενθάρρυνση.
Τα βρέφη είναι γενικότερα εξοικειωμένα με το νερό καθώς τους θυμίζει την ενδομήτρια εμπειρία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι σε θέση κατευθείαν να νιώσουν ευχάριστα κατά την επαφή τους με το νερό. Έτσι λοιπόν δεν κάνουμε κατευθείαν βουτιές. Είναι φυσικό το βρέφος να ταραχτεί και να αρχίσει να κλαίει. Η εισαγωγή στη θάλασσα γίνεται σταδιακά. Τουλάχιστον, εμείς έτσι κινηθήκαμε και δεν είχαμε κλάματα.
Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν τα εξής:
- Ο γονιός κρατάει σταθερά το βρέφος και επιλέγει ένα σημείο της θάλασσας όπου πατάει και είναι άνετα ο ίδιος. Σε καμιά περίπτωση δεν κολυμπάει έχοντας το βρέφος αγκαλιά.
- Κρατάει σταθερά το βρέφος κάτω από τους ώμους και του τσαλαβουτά τα πόδια. Παράλληλα, μπορεί να λέει και διάφορες εκφράσεις όπως πλατς- πλουτς κλπ.
- Σε περίπτωση που το βρέφος αρχίζει και κλαίει, είναι καλό να το πάρει αγκαλιά και να δοκιμάσει ξανά λίγο αργότερα. Έχοντας το μωρό αγκαλιά θα μπορούσε να πλατσουρίσει και ο ίδιος με το χέρι του το νερό και να ενθαρρύνει το μικρούλι να κάνει το ίδιο.
- Μόλις το βρέφος αρχίσει και νιώθει σίγουρο, μπορεί σταδιακά να του βρέχει το σωματάκι και να το βάζει όλο και περισσότερο μέσα στο νερό.
- Έχοντας ψηλά το κεφάλι του βρέφους και ξαπλωμένο το σώμα μπορεί να το κινεί πέρα – δόθε. Παράλληλα μπορεί να του τραγουδάει και κάποιο αγαπημένο τραγούδι.
- Αφού το μικρούλι αρχίσει και νιώθει άνετα, ο γονέας μπορεί να του φορέσει και το σωσίβιο.
- Ακόμα και με το σωσίβιο εννοείται πως χρειάζεται επίβλεψη. Παρόλα αυτά ευχαριστηθείτε ως οικογένεια το μπάνιο σας, παίζοντας όλοι μαζί!
Με τον τρόπο αυτό ο μικρούλης μας ένιωσε αρκετά οικεία με το νερό. Μόλις τον βάλαμε στο σωσίβιο είδαμε πως μετά από λίγο τα κατάφερνε μια χαρά και κολυμπούσε. Κάπου εκεί είναι που λες ως γονιός “Οκ! το παιδί μου μεγάλωσε! χαχα!” και χαλαρώνεις κι εσύ για λίγο…
Tips για τη θάλασσα:
- Η καλή επικοινωνία μου με την παιδίατρο. (Είναι πολύ σημαντικό θεωρώ ως νέος γονιός να έχεις έναν άνθρωπο να σε συμβουλεύει και να σε κατευθύνει. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές απόψεις για την κατάλληλη ηλικιακή φάση που θα πρέπει το βρέφος να κάνει το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα. Άλλοι υποστηρίζουν από τους πρώτους μήνες, ενώ άλλοι μετά το πρώτο εξάμηνο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και εμπιστευτείτε τον!)
- Καλό είναι να αποφύγετε τις ώρες 12:00 – 17:00
- Αντηλιακό με φυσικά συστατικά είναι ιδανικό για τα βρέφη. (Εμείς επιλέξαμε το βρεφικό με φυσικά φίλτρα της APIVITA).
- Το βρέφος μένει στη θάλασσα περίπου 15 λεπτά
- Ένα σωσίβιο ιδανικό για βρέφη (εμείς επιλέξαμε το swimtrainer, το κόκκινο για 6-18 κιλά).
- Τσάντα μωρού (τα εξτρά που χρειάζεσαι σε σχέση από μια κανονική βόλτα είναι: 2 πετσέτες, κουτί πρώτων βοηθειών, πάνες κανονικές αλλά και αδιάβροχες, ρούχα, καπέλο, γάλα και ζεστό νερό, νερό, φωτογραφική μηχανή).
- Είναι καλό μόλις βγει το βρέφος από τη θάλασσα να του φορέσεις στεγνά ρούχα
- Και πάνω από όλα ο ίδιος ο γονιός να εμπνέεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
-
Άλλωστε, ένας σίγουρος και με αυτοπεποίθηση γονιός, μεγαλώνει ένα σίγουρο και με αυτοπεποίθηση παιδί!
Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι, φίλοι μου.
Καλές βουτιές! Το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα!
Σας χαιρετώ!!