Το τραγούδι οδηγεί στην ομιλία, στην επικοινωνία και βέβαια στη μάθηση. Το βρέφος διαμορφώνει μόνο του, ήχους και συλλαβές με βάση των όσων ακούει. Τα παιδικά τραγούδια με τη σειρά τους διαμορφώνουν τους βασικούς ρυθμούς της γλώσσας, εναποθέτοντας λέξεις και φράσεις στο μυαλό των παιδιών.Η κινησιολογική ανάπτυξη του παιδιού και η απόκτηση ρυθμού είναι βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη του λόγου. Παιχνίδια όπως ταχταρίσματα, δαχτυλοπαίχνιδα, γαντόκουκλες, μουσικοκινητικά και αισθητηριακά παιχνίδια αλλά και μικρά εικονοβιβλία είναι πλέον κατάλληλα για τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού για την ανάπτυξη της αντίληψης αλλά και μιας υγιείς εικόνας του εαυτού και του κόσμου γύρω του. Παράλληλα, το τραγούδι μέσω κινήσεων βοηθάει τόσο στην ανάπτυξη των αδρών δεξιοτήτων του βρέφους όσο και σε μια βιωματική εμπειρία για γνώση του εαυτού. Όταν λοιπόν αυτές οι δραστηριότητες γίνονται από κοινού με τον γονιό το παιδί δεχόμενο αποδοχή γίνεται πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Βέβαια, είναι πολύ σημαντική και η συμβολή του πατέρα όσο και της μητέρας προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος τους αλλά και να καλλιεργηθεί περαιτέρω και η μεταξύ τους σχέση.
Το τελευταίο διάστημα τα τραγουδό – παίχνιδα αποτελούν την κύρια καθημερινή μας ασχολία. Ο μικρούλης μας τρελαίνεται κάθε φορά που παίζουμε με αυτά!
Σας παρουσιάζω λοιπόν, μερικά τραγουδό – παίχνιδα που αγαπάμε πολύ το τελευταίο διάστημα!!
1. Βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά
Βγαίνει η βαρκούλα, βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά
από το περιγιάλι, βαρκούλα, βαρκούλα
από το περιγιάλι, βαρκούλα του ψαρά.
(Ο γονιός κάθεται οκλαδόν έχοντας μπροστά του ξαπλωμένο ανάσκελα ή να κάθεται, το μικρούλι του. Ξεκινάει το τραγούδι και ο γονιός κρατάει από τα χέρια ή τους ώμους το μικρούλι του και κουνιούνται με φορά μπρος και πίσω). Το παραπάνω τραγούδι βέβαια διαφοροποιείται σε κινήσεις ανάλογα την ηλικία. Για παράδειγμα, μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να δημιουργούν ένα V με τα πόδια τους. Αν ενώσουν δύο παιδιά τα πόδια τους σε σχήμα V τότε δημιουργείται μία βάρκα. Το συγκεκριμένο τραγούδι μπορεί να αποβεί και αφορμή για συμβολικό παιχνίδι… καθώς ένα τρίτο παιδί μπορεί να κάνει τον ψαρά κλπ.)
2. Χοπ-χοπ τρέχα αλογάκι
Χοπ-χοπ τρέχα αλογάκι
πάρε εμένα το παιδάκι, στην περήφανη σου ράχη
τρέχα αλογάκι… χοπ-χοπ-χοπ-χοπ-χοπ.
(Ο γονιός κάθεται σε καρέκλα. Έχει το μικρούλι του στην αγκαλιά να κάθεται και να τον κοιτάει. Ξεκινάει το τραγούδι και με ήρεμες σχετικά κινήσεις ξεκινάει να κουνάει το μικρούλι, το οποίο κάθεται στην αγκαλιά του καθισμένο στα πόδια του/ γόνατα. Ο γονιός μπορεί να κουνάει πότε το ένα και πότε το άλλο το πόδι (όπως τα βήματα ενός αλόγου) ή και τα δύο μαζί με τη μορφή καλπασμού).
3. Καρπούζι- καρπουζάκι
Καρπούζι, καρπουζάκι
κυλάει στο δρομάκι
Μπαμ! κάνει μια τούμπα
Μπουμ! μια κολοτούμπα
(Το παραπάνω, άκρως καλοκαιρινό τραγούδι, μπορεί να αποτυπωθεί με τη μορφή παντομίμας).
4. Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια
Κέφαλι, ώμοι, γόνατα και πόδια (χ2)
μάτια, μύτη, μάγουλα κι αυτιά
κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια
(Ο γονιός ξεκινάει το τραγούδι και γαλγαλάει ή χαϊδεύει τα μέρη του σώματος του μικρού του).
5. Η Κουκουβάγια
Πάνω στη βελανιδιά, κάθεται μια κουκουβάγια
έχει μάτια γουρλωτά και φωνάζει δυνατά
κουκου- βα, κουκου-βα, κουκου βαβαβαβαβαα
(Το γνωστό παιχνίδι Κούκου- τα μπορεί να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό εάν πλαισιωθεί και με το τραγούδι της κουκουβάγιας).
6. Ρούλα -λα, Ρούλα-λα
Μια ψείρα εδώ, μια ψείρα εκεί, μια ψείρα παραπέρα
μου κάνανε την πλάτη μου σαν τρύπια ταπακέρα
ρουλαλα, ρουλαλα έχω δυο καρούμπαλα
το ένα εδώ το άλλο εκεί, το άλλο στην Αμερική.
(Ο γονιός ξεκινάει το τραγούδι, δείχνοντας ή γαργαλώντας διάφορα σημεία στο σώμα του μικρούλη του. Στο ρεφρέν χτυπάμε παλαμάκια. Σε περίπτωση που έχουμε κάποια κουδουνίστρα ή οργανάκια τύπου Orff π.χ μια μαράκα στο ρεφρέν χρησιμοποιούμε κι αυτά).
Εμείς το διασκεδάζουμε πολύ, ελπίζω να διασκεδάσετε, παρέα με τα τραγουδό – παίχνιδα, το ίδιο κι εσείς!!
Καλό μουσικό παιχνίδι, φίλοι μου!!