Ήξερες ότι οι μέλισσες έχουν δική τους ημέρα που γιορτάζουν;
Ε! λοιπόν ναι έχουν!
Σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε η 20 Μαΐου ως η Παγκόσμια ημέρα της μέλισσας, ύστερα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων. Πρόκειται για μια ενέργεια με σκοπό να γίνουν γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο τα οφέλη των μελισσών τόσο στο περιβάλλον όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο! Η Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα (IPBES), αναφέρει πως οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Ο λόγος είναι ίσως ασαφής… παρόλ αυτά, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.
Και μιας που μιλάμε για το σπουδαίο ρόλο της μέλισσας, υπάρχει ένας Θρύλος εδώ στην Θράκη ο οποίος μας παρουσιάζει τον τρόπο που χτίστηκε η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537 μ.Χ. Ο Γεώργιος Βιζυηνός πρώτος περιέλαβε τον θρύλο αυτό στην ποιητική του συλλογή “Ατθίδες αύραι”.
Σας παρουσιάζω λοιπόν, μια ακόμα ανακάλυψή μου! Που πραγματικά με ενθουσίασε!
Ένα παιδικό βιβλίο όπου παρουσιάζει με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο στα παιδιά αυτόν τον Θρακικό θρύλο! Δεν είναι τέλειο;!
Πρόκειται για το παιδικό βιβλίο “Χτίζει χτίζει… η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα” της σειράς Πες το μ’ ένα παραμύθι. Σε απόδοση και εικονογράφηση της Στέλλας Φουντουκίδου (εκπαιδευτικός σε σχολεία της Π.Ε Νομού Έβρου και συγγραφέας) και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θρακικός Οιωνός.
Ηρωίδα λοιπόν, του βιβλίου είναι φυσικά η αγαπημένη σε όλους μελισσούλα. Η μέλισσα εξ αιτίας της εργατικότητας και της μαεστρία της, έδωσε την λύση στον πρωτομάστορα, για το πώς να φτιάξει τον πιο μεγάλοπρεπή Ναό, ο οποίος θα αφιερωνόταν στην Σοφία του Θεού. Το έργο αυτό του το είχε αναθέσει ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός.
Το βιβλίο φέρνει τα παιδιά πιο κοντά με την λαϊκή παράδοση και τη Βυζαντινή ιστορία, ένω παράλληλα τους δίνει και το κίνητρο να αναζητήσουν τα οφέλη της μέλισσας τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο!
Όπως αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου…
Αν δεν μπορείς εύκολα στο παιδί να το πεις,
πες το με ένα παραμύθι
καλύτερο τρόπο δεν θα βρείς!
Το παραμύθι θρύλος απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή τόσο με το Ναό της Αγιά Σοφιάς ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όσο για τα οφέλη της μέλισσας.
Στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει και αυτούσιο το έμμετρο ποιήμα του Γεώργιου Βιζυηνού “Η Αγιά Σοφιά” κάνοντάς το γνωστό σε μικρούς και μεγάλους!
Άλλα έργα της συγγραφέως είναι:
“Ο Αη Βασίλης συνάντησε τον Μέγα Βασίλειο”, εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε
“Ο Λουκάς και ο Νίκος φτιάχνουν το Λουκά-Νικο”, εκδόσεις Θρακικός Οιωνός
“Α Β με χαρά! οι Χαιρετισμοί για μικρά παιδιά” εκδόσεις Θρακικός Οιωνός