Ιούλ 172019

“Ο Ζωγράφος που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο” του Eric Carle αφορμή για αισθητηριακό παιχνίδι…

“Ο Ζωγράφος που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο” του Eric Carle αφορμή για αισθητηριακό παιχνίδι…

Δεν θυμάμαι να σας έχω ξαναμιλήσει για τον αγαπημένο μου συγγραφέα παιδικών βιβλίων εδώ στο blog, αλλά σίγουρα όσοι με ακολουθείται στο Instagram κάτι έχετε καταλάβει… Λοιπόν, τα βιβλία του Eric Carle τα είχα ανακαλύψει κατά τα φοιτητικά μου χρόνια. Τότε άρχισα να αναζητώ, λόγω επαγγέλματος, παιδικά βιβλία με ιδιαίτερη αισθητική για πολύ μικρά παιδιά. Έτσι λοιπόν, γνώρισα τα βιβλία και το έργο του συγγραφέα και πραγματικά αποφάσισα πως θα τα κάνω συλλογή!!

Ο Eric Carle γεννήθηκε το 1929 στη Νέα Υόρκη. Το 1935 όμως, μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γερμανία όπου και έζησε. Κατά τα μαθητικά του χρόνια ο δάσκαλος των εικαστικών, του μίλησε για τους μεγάλους καλλιτέχνες όπως το Πικάσο, το Κλε, το Μπράκ… κάπου εκεί άρχισε να του καλλιεργείται το ενδιαφέρον για το χώρο της Τέχνης. Αργότερα σε ηλικία 16 ετών ο Eric Carle έγινε δεκτός στην ακαδημία Τεχνών και στα 22 του χρόνια επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως γραφίστας. Βέβαια, η γνωριμία του με τον σπουδαίο παιδαγωγό και συγγραφέα Bill Martin Jr. τη δεκαετία του ’60 και η συνεργασία του στο τομέα της εικονογράφησης του άνοιξε το δρόμο για την πραγματική του καριέρα.

Αυτό που κάνει τα βιβλία Eric Carle να ξεχωρίζουν από αισθητικής άποψης είναι η τεχνική του κολάζ που αξιοποιεί δίνοντας στις εικόνες του μια διάσταση σαν από χρωματιστό γυαλί . Επιπλέον, προκειμένου να δώσει την αίσθηση της διαφάνειας στα έργα του φιλοτεχνεί τις εικόνες του χρησιμοποιώντας λεπτά σε πάχος χαρτιά, τα οποία ζωγραφίζει στο χέρι χωρίς τη βοήθεια Η/Υ. Στη συνέχεια, κόβοντας και σκίζοντας τα χαρτιά ακανόνιστα ή μεθοδευμένα, δημιουργεί cut out σχήματα ή μοτίβα, τα οποία κολλάει σε μεγάλες επιφάνειες.

Σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας στα ράφια των βιβλιοπωλείων πολλά από τα βιβλία του… Όμως, εγώ επέλεξα για σήμερα να αναφερθώ στο βιβλίο “Ο ζωγράφος που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο” του οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις καλειδοσκόπιο. Το βιβλίο μέσα από το απλό του κείμενο και τις ανατρεπτικές εικόνες του ενθαρρύνει τα παιδιά να εμπιστεύονται τη φαντασία τους, να εκφράζονται και να δημιουργούν!

Είμαι ζωγράφος και ζωγραφίζω…

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αγγίζει και τα όρια του εικονοβιβλίου, καθώς συνδυάζει το απλό κείμενο με μια ξεκάθαρη εικονογράφηση, η οποία δεν χάνει καθόλου σε αισθητική. Με αυτό τον τρόπο, τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή τόσο με το κείμενο, προκειμένου να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους όσο και με την ίδια τη τέχνη.

ένα γαλάζιο άλογο και…

Η θεματική του είναι επηρεασμένη από τη φύση και συγκεκριμένα από το ζωϊκό βασίλειο. Όμως, κάπου εδώ έρχεται η ανατροπή και η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης και της φαντασίας του αναγνώστη. Ο ήρωας της όλης πλοκής “Ο Ζωγράφος” γίνεται το φερέφωνο της παιδικής φαντασίας και της ίδιας της δημιουργικότητας.

ένα πράσινο λιοντάρι και…

Άραγε υπάρχουν μπλέ άλογα, πράσινα λιοντάρια, πιτσιλωτά γαϊδουράκια, και πορτοκαλί ελέφαντες;; Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας, καλεί τον αναγνώστη σε μια βιωματική εμπειρία και σε μια διάδραση με το βιβλίο. Άλλωστε, όπως ο ίδιος αναφέρει, μέσα από τη τέχνη του στοχεύει να παροτρύνει γονείς και εκπαιδευτικούς να μη σκέφτονται στερεοτυπικά αλλά να αναπτύξουν τη λεγόμενη θεώρηση “out of the box thinking” καθώς “δεν υπάρχει λάθος χρώμα ή σχήμα”.

ένα πιτσιλωτό γαϊδουράκι.

Τα βιβλία του Eric Carle έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους ανά το κόσμο και έχουν τυπωθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Παράλληλα, Ο Eric Carle έχει ιδρύσει και το δικό του Μουσείο στη Μασαχουσέτη το “The Eric Carle myseum of picture book art”

Είμαι σπουδαίος ζωγράφος.

Με αφορμή το βιβλίο ” Ο Ζωγράφος που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο” παίξαμε αισθητηριακά με τον μόλις 16 μηνών μικρούλη μου δημιουργώντας για αρχή ένα “Gift Basket”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία και το υλικό της Montessori. Το συγκεκριμένο, αναφερόταν στη παρατήρηση του γαλάζιου χρώματος. Το ψάθινο καλάθι περιείχε διάφορα αντικείμενα γύρω από το γαλάζιο χρώμα, τα οποία είχε τη δυνατότητα να τα παρατηρήσει, να τα αγγίξει και γενικά να έρθει σε επαφή με τις αισθήσεις του. Στο σημείο αυτό, του περιέγραφα λεκτικά τα διάφορα αντικείμενα, το υλικό τους και το χρώμα τους προκειμένου να εμπλουτίσω το λεξιλόγιό του.


Βέβαια, δεν μπορούσαμε να περιοριστούμε μόνο στο καλάθι καθώς είμαστε σε φάση που αναζητάμε περισσότερο messy εμπειρίες!! Γι’ αυτό του έφτιαξα, την επόμενη μέρα, μια βρώσιμη σπιτική δαχτυλομπογιά για να βάψουμε το δικό μας γαλάζιο άλογο… Την συνταγή μπορείς να τη βρεις εδώ

Σε ένα άσπρο χαρτί του μέτρου ζωγράφισα το περίγραμμα από ένα άλογο και το κόλλησα στο πάτωμα… Η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην βάψαμε το άλογο, αλλά σίγουρα γίναμε χάλια!!

Συμβουλή: Εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και τους εξωτερικούς χώρους όσο μπορείτε για τις messy δραστηριότητες. Πραγματικά, είναι δύσκολο να περιορίσεις την έξαρση της δημιουργικότητας!!

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις καλειδοσκόπιο που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” του ίδιου συγγραφέα μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω στο project και να παρουσιάσω ένα από τα σπουδαία βιβλία του αγαπημένου Eric Carle!

Σας εύχομαι όμορφες στιγμές ξεγνοιασιάς με τα μικράκια σας!!

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.