Σεπ 302018
5 μουσικές δραστηριότητες για τη μουσική ανάπτυξη των βρεφών

Από Σοφία Ελευθερίου

Το βρέφος είναι εξοικειωμένο με τον ρυθμό από την εμβρυακή του ηλικία, καθώς το αυτί είναι το πρώτο όργανο που σχηματίζεται και ολοκληρώνεται μέσα στην μήτρα όταν το έμβρυο είναι 4 μηνών. Τις πρώτες μέρες, έχοντας μεταφερθεί σε ένα νέο ηχητικό περιβάλλον, γνωρίζει την φωνή της μητέρας του και αναγνωρίζει την φωνή του πατέρα από την τρυφεράδα της φωνής του χωρίς ακόμα να μπορεί να τους δει καθαρά. Μεγαλώνοντας, νανουρίζεται από το τραγούδι της μαμάς, λικνίζεται στο άκουσμα της μουσικής, προσπαθεί να μιμηθεί τους ήχους που ακούει. Η επικοινωνία ανάμεσα στον γονέα και το μωρό είναι κατά βάση μουσική και το συναισθηματικό δέσιμο που δημιουργείται μέσω της μουσικής κρατάει για μια ζωή. Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε την μουσική ανάπτυξη του βρέφους; Με απλές και μικρές δραστηριότητες καθημερινά, περνώντας ευχάριστες στιγμές με το μωρό σας!

Παιχνίδι με κουδουνίστρα.

Έχουμε το βρέφος ξαπλωμένο. Παίρνουμε την κουδουνίστρα και την κουνάμε στην μεριά του αριστερού αυτιού μέχρι δούμε ότι το μωρό έχει καταλάβει που βρίσκεται η πηγή του ήχου και έχει γυρίσει το κεφάλι του να την αναζητήσει. Μόλις γίνει αυτό, κουνώντας τη συνεχόμενα, περνάμε στην άλλη μεριά του αυτιού προσέχοντας τα μάτια του βρέφους να ακολουθούν την πορεία της κουδουνίστρας. Συνεχίζουμε 1-2 φορές ακόμα.

Τραγούδι με κίνηση

Απλώνουμε τα πόδια μας και τοποθετούμε με προσοχή το βρέφος πάνω ξαπλωμένο. Διαλέγουμε ένα ήρεμο, μελωδικό τραγούδι και του δίνουμε να κρατήσει τους αντίχειρές μας. Με τον ρυθμό του τραγουδιού, κινούμαστε νωχελικά μπρος και πίσω, χωρίς να χάνουμε την οπτική επαφή με το βρέφος και χωρίς να αφήνουμε τα χεράκια του.

Τραγούδι με μαντήλι

Διαλέγουμε ένα μαντήλι και ξαπλώνουμε το βρέφος. Επιλέγουμε ένα τραγούδι και ανάλογα τον ρυθμό του τραγουδιού, περνάμε το μαντήλι από πάνω του. Στην αρχή πηγαίνουμε το μαντήλι πάνω κάτω αλλά στην συνέχεια μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, κρατώντας τον ρυθμό του τραγουδιού.

Μουσική ακρόαση και κίνηση

Βάζουμε μουσική της επιλογής μας και έχοντας αγκαλιά το βρέφος κινούμαστε στο χώρο ανάλογα με τον ρυθμό της μουσικής που έχουμε επιλέξει. Τις πρώτες φορές διαλέξτε μέτριο προς αργό ρυθμό και ανάλογα με την διάθεση του βρέφους, αλλάζετε σε κάτι πιο ζωηρό.

Λέμε μυστικά

Μιλήστε του ψιθυριστά και στη συνέχεια κατευθυνθείτε στο αυτάκι του ψιθυρίζοντας προτάσεις ή ακόμα και κάποιο τραγουδάκι. Επαναλάβετε το ίδιο και στο άλλο αυτάκι. Αλλάζοντας την χροιά και την ένταση της φωνής σας το βρέφος έρχεται σε επαφή με νέα ακούσματα, νιώθοντας παράλληλα ασφάλεια γιατί προέρχεται από εσάς.

 

Σοφία Ελευθερίου

Μουσικός Παιδαγωγός

Περισσότερα στο The Rainbow plays music

 

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.