Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι (#μένουμεσπίτι) έχουμε αρκετό χρόνο για κοινό παιχνίδι με τον μικρό μας. Έτσι λοιπόν δε χάνουμε την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να πειραματιζόμαστε και να ανακαλύπτουμε νέες διαστάσεις των παιχνιδιών που ήδη έχουμε. Είναι μια διαδικασία που ακονίζει το μυαλό, σε βγάζει για τα καλά από τη ρουτίνα και τις σκοτούρες που έχεις ως ενήλικας και φυσικά σε κάνει πιο δημιουργικό από ποτέ!
Έτσι λοιπόν, το οικολογικό παιχνίδι της PlanToys “Ταξινόμησε και μέτρησε” έγινε το αγαπημένο μας καθώς μέσα από την απλότητα του μας έδωσε τόσες δυνατότητες να το παίξουμε ξανά και ξανά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το προμηθευτήκαμε από το αγαπημένο μας κατάστημα παιχνιδιών Kidsplancity. Ένα κατάστημα που το γνώρισα μέσα από τα social media αλλά το αγάπησα αμέσως, τόσο για την άμεση εξυπηρέτηση των ανθρώπων του και τη φιλική τους διάθεση όσο και για την πράσινη πολιτική του. To Kidsplancity διαθέτει διεθνώς βραβευμένα παιχνίδια και προϊόντα για παιδιά που ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και ασφάλειά τους.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελείται από πέντε κύπελλα σε πέντε διαφορετικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί). Κάθε κύπελλο περιέχει άλλους πέντε ξύλινους μικρούς δίσκους του αντίστοιχου χρώματος. Το παιχνίδι, που απευθύνεται σε παιδιά 18+ μηνών, τα βοηθά να έρθουν σε μια πρώτη επαφή τόσο με τα χρώματα όσο και με την έννοια των ποσοτήτων.
Προσωπικά μου αρέσει να επιλέγω για τον μικρό μου ξύλινα παιχνίδια τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον, εξάπτουν τη φαντασία του, ενισχύουν την επικοινωνία και βέβαια ανταποκρίνονται πλήρως στις αναπτυξιακές του ανάγκες. Επιπλέον, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως όσο πιο απλό φαίνεται ένα παιχνίδι τόσες περισσότερες διεξόδους προσφέρει.
Εμείς λοιπόν:
1. Μαγειρέψαμε και σερβίραμε τα χρώματα στα αντίστοιχα κυπελλάκια τους.
Αφού τοποθετήσαμε σε ένα μεγάλο μπολ όλους τους ξύλινους δίσκους και τους ανακατέψαμε καλά καλά με την ξύλινη κουτάλα, στη συνέχεια ο μικρός τους τοποθέτησε στα αντίστοιχα κυπελλάκια ανάλογα το χρώμα (μια διαδικασία με στόχο την ομαδοποίηση). Όμως ήταν πολύ διασκεδαστικό που ξεφύγαμε λίγο και ενεργοποιήσαμε τη φαντασία μας!

2. Αντιστοιχήσαμε τους αριθμούς με τις ανάλογες ποσότητες
Η έννοια της ποσότητας στα παιδιά χτίζεται σταδιακά. Σίγουρα, το γεγονός ότι πολλά μικρά παιδιά γνωρίζουν ήδη από τα 2 τους χρόνια να μετρούν μέχρι το δέκα ή και το είκοσι, δε σημαίνει αυτόματα πως έχουν κατακτήσει και την έννοια της ποσότητας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί μια σταδιακή και αναπτυσσόμενη διαδικασία. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να έρχονται σε επαφή με απλές ποσοτικές έννοιες.
Ξεκινήστε λοιπόν σιγά σιγά με την αναγνώριση των αριθμών και βάλτε το παιδί στη διαδικασία αναγνώρισης της αντίστοιχης ποσότητας. Εμείς ξεκινήσαμε με την ποσότητα του 1 και του 2, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία να του τις υπενθυμίζω με διάφορους τρόπους μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, με τα φρούτα που πρόκειται να φάει, με κουτάλια κλπ, χωρίς να τον ρωτάω και να απαιτώ να μου το ξαναπεί…
ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑ!
Απλώς προσπαθώ να το ακούει και να αρχίζει να το θεωρεί κάτι το φυσιολογικό.
Πολλές φορές των ρωτώ “Θέλεις να σου δώσω ένα ή δύο μανταρίνια για να φάς;” ή “Θα μου φέρεις ένα μαξιλάρι;” ή ” Θα βάλω μέσα στο μπολ ένα πορτοκαλί, 2 πράσινα κλπ.”

3. Παίξαμε με τα μοτίβα και την επανάληψή τους με βάση το χρώμα
Ίσως η συγκεκριμένη δραστηριότητα να απευθύνεται κατά βάση σε παιδιά νηπιαγωγείου αλλά μπορούμε να δραστηριοποιήσουμε και τα μικρότερα… Μπορείτε να ξεκινήσετε να τα βάζετε εσείς σε μια σειρά και στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει με το χρώμα που ακολουθεί. Είναι μια δραστηριότητα που ενισχύει εκτός των άλλων και την παρατηρητικότητα.

4. Φτιάξαμε τα δικά μας μοτίβα και σχέδια στον τοίχο
Τοποθέτησα στον τοίχο αυτοκόλλητη διαφάνεια που τυλίγουμε τα βιβλία, από τη μεριά που κολλάει και φτιάξαμε τα δικά μας σχέδια, τα οποία ο μικρός είχε τη δυνατότητα να τα κολλάει και να τα ξεκολλάει.

5. Ασχοληθήκαμε με παιχνίδια προγραφής
Σε λευκά φύλλα Α4 σχεδίασα διάφορες γραμμές, πάνω στις οποίες τοποθετήσαμε τα χρωματιστά δισκάκια. Είναι μια δραστηριότητα που βοηθάει τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να αναπτύξουν τον οπτικο-κινητικό τους συντονισμό.

6. Να και ο πύργος ισορροπίας!

7. Παίξαμε παρέα με ένα βιβλίο
Και βέβαια έχοντας ως βάση ένα κουτί από παπούτσια παίξαμε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο το βιβλίο του Tullet Herve “Ένα βιβλίο παιχνίδι”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.


8. Μεταποιήσαμε τη χάρτινη σακούλα σε καλάθι αποθήκευσης
Τέλος, δε χάσαμε την ευκαιρία να μετατρέψουμε ακόμα και τη χάρτινη σακούλα του καταστήματος KidsPlancity σε καλάθι για τα μουσικά οργανάκια Orff του μικρού μου.

Γράφω στον πληθυντικό, γιατί αυτές τις μέρες που είμαστε στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού έχουμε τόσες ευκαιρίες για κοινό παιχνίδι, χτίζοντας όμορφες οικογενειακές εμπειρίες.
Ας δούμε την όλη κατάσταση ως ευκαιρία για δημιουργία, οργάνωση και οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων.
Αλήθεια εσείς με πόσους τρόπους μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι;