Απρ 172019
Vegan μπιφτέκια φασολιών

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπονδούκα

Το Πάσχα πλησιάζει. Η Σαρακοστή όμως καλά κρατεί. Όσοι επιλέγουμε αυτήν την περίοδο να τρεφόμαστε υγιεινά, αναζητούμε φρέσκιες και πρωτότυπες συνταγές. Προσωπικά, η περίοδος αυτή με βρίσκει πολύ ορεξάτη να δοκιμάσω και να μαγειρέψω υγιεινά φαγητά, νόστιμα σνακ και, φυσικά,  κανένα γλυκάκι.

Γι’ αυτό, όταν η Ευαγγελία μου ζήτησε να μοιραστώ μαζί σας τα vegan/νηστήσιμα μπιφτέκια, που προηγουμένως είχα ‘‘ανεβάσει’’ στο Instagram , δέχτηκα με πολλή χαρά. Ευχαριστώ , λοιπόν, Ευαγγελία μου, για τη δυνατότητα που μου δίνεις να δημοσιεύσω αυτή τη συνταγή στο blog σου.

Τα συγκεκριμένα μπιφτέκια φτιάχνονται με υλικά που λίγο – πολύ έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Έχουν ως βασικό υλικό τους τα φασόλια. Επιλέγουμε αυτά που μας αρέσουν, κόκκινα ή λευκά, τα βράζουμε τόσο, όσο να μπορούμε να τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά.

                                                 ΥΛΙΚΑ

  • 2 κούπες φασόλια ( κόκκινα ή λευκά)
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 καρότα τριμμένα
  • 1 κούπα βρασμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως

(ή τρίμμα φρυγανιάς ή αλεύρι)

  • 1 κουταλιά της σούπας σόδα ή μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κούπα χυμό ντομάτας
  • 1 -2 κουταλιές ταχίνι της αρεσκείας μας
  •  ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή 2 κουταλιές της σούπας ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • λίγο κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

                                ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Αφού βράσουμε τα φασόλια και τα μακαρόνια, τα πολτοποιούμε, όχι όλα μαζί, προσθέτοντας και λίγο από τον ζωμό των φασολιών. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και ενώνουμε τα 3 πρώτα υλικά μας.  Σ ’αυτή τη φάση  βλέπουμε πόσο πηχτό είναι το μείγμα μας και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι. Προσθέτουμε ένα -ένα και τα υπόλοιπα υλικά μας και τα αναμειγνύουμε. Αν προτιμούμε να τα μαγειρέψουμε στον φούρνο, στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω σ’ ένα ταψί.  Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφήνουμε μια ποσότητα πάνω στη λαδόκολλα. Ραντίζουμε ή αλείφουμε κάθε μπιφτέκι με ελαιόλαδο και ψήνουμε στον αέρα μέχρι να ροδίσουν. Επίσης, μπορούμε να τα τηγανίσουμε. Συνοδεύονται υπέροχα με πράσινη σαλάτα, με βρασμένα παντζάρια και φέτες αβοκάντο ή γουκαμόλε. Τα τοποθετούμε πάνω σε μια ωραία πίτα και το σούπερ υγιεινό μας σάντουιτς είναι έτοιμο!

Θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Κωνσταντίνα Μπονδούκα

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.